Transistör Nedir?

Transistör, elektrik sinyallerini yükseltmek (amplify) ve özellikle push-pull ve Class D sistemlerde anahtarlamak (switch) için kullanılan temel bir elektronik bileşendir.
Amfilerimizde transistör üç,
detaylı bir bakış açısıyla dört bileşenden oluşur:
-
Base
-
Collector
-
Emitter
-
Ve Power Supply
Base
Bir power amfinin işleyişini örnek alalım. 1V değerinde bir sinyal, preamfiden çıkıp power amfiye bağlanıyor. Bu 1V gücündeki sinyal, transistörün Base ucuna giriş yapar.
Collector
Power supply üzerinden sabit 30V DC enerji, Collector'a gelir. Base üzerinde 1V (AC) değerinde bir sinyal olduğunu düşünelim. Transistör, Collector’daki 30V enerjiyi, Base’de bulunan 1V AC sinyalin şekline göre modüle eder. Hoparlöre, bu 1VAC'nin 30 kat güçlenmiş hali gider.
Emitter
30 kat güçlenmiş olan ses sinyali, Emitter üzerinden hoparlöre ulaşır.
Transistörün komponentlerini incelerken; Base ve Collector’ı giriş, Emitter’ı ise çıkış olarak değerlendirebiliriz.

Transistör
Trafo
Trafo, şebekeden gelen 220V AC elektriği, transistörlerin kullanabileceği daha düşük ve güvenli bir AC voltaja dönüştürür. Transistörler ve diğer elektronik parçalar 220V ile çalışamaz; dolayısıyla daha düşük bir voltaj seviyesine düşürülmesi gereklidir.
Trafo, 220V AC elektriği 30V gücüne düşürür. Sonrasında, köprü diyotlar sayesinde AC akım DC'ye dönüştürülür. Kondansatörlerden geçen 30V DC akım, sabit hale gelir ve transistör üzerindeki Collector’a ulaşır.
Trafo, transistörün yakıt deposudur ve bir amfinin en önemli komponentlerinden bir tanesidir.
220V AC’yi indirgeyip, doğrultup, sabitleyip transistörün Collector’ına güç olarak yollar.
Transistör bu gücü, Base’e gelen ses sinyaline göre işler ve Emitter aracılığı ile hoparlöre yollar.
