top of page
RIAA, TELDEC, COLUMBIA

Zanden 1200 Signature Phonostage
Phonostage başlığı altında RIAA Equalizer eğrisinin, mastering esnasında hangi amaçla kullanıldığını açıklamıştık. Günümüzde tüm plakların mastering aşamasında, 20 Hz - 1 kHz arasındaki bas frekansları -20 dB’ye kadar düşürülürken, 1 kHz - 20 kHz arasındaki tiz frekanslar +20 dB yükseltilir. RIAA Equalizer eğrisi, günümüzde dünya standardı haline gelmiştir.
Fakat 1954 yılı öncesinde büyük plak şirketlerinin kullandıkları kesme kafası (cutting lathe) ve kayıt ekipmanları farklıydı. Film müzikleri ve sinematik kayıtlar için farklı eğriler kullanılırdı. Her plak şirketi, kendi eğrisini geliştirerek telif ve patent haklarını korumak isterdi. Dolayısıyla TELDEC, COLUMBIA, EMI, NAB gibi farklı eğriler kullanılırdı.
Örneğin, mastering esnasında Columbia equalizer eğrisine sahip kayıtlarda baslar -15 dB düşürülüp üst frekanslar +15 dB artırılırken, EMI equalizer eğrisine sahip kayıtlarda ise baslar -25 dB düşürülüp üst frekanslar +25 dB artırılıyordu. Günümüzün üst seviye phonostage’leri, bizlere bu ayarları yapma olanağı sağlıyor.
Eğer arşivinizde 1954 ve öncesine ait farklı equalizer eğrileri ile kaydedilmiş plaklarınız varsa, phonostage üzerindeki ayarı değiştirerek plaklarınızı orijinaline en yakın, kaydedildiği şekilde dinleyebilirsiniz.
Ya da RIAA equalizer eğrisi ile kaydedilmiş günümüz plaklarını, phonostage üzerindeki ayarları değiştirip (TELDEC, COLUMBIA vs.) farklı tonlarda deneyimleyebilirsiniz.

Airtight 3211 Phonostage Equalizer Curves
bottom of page