top of page

Plaklar Neden Yıkanır?

Degritter Record Cleaning Machine
Degritter Record Cleaning Machine
Plaklar Neden Yıkanır?
Plaklar, mikroskobik oluklara (groove) kazınmış ses bilgilerini iğneyle okuyan analog ortamlardır. Bu oluklara zamanla toz, kir, statik elektrik, yağ, küf ve duman kalıntıları yerleşebilir. Bu kirlilik, hem ses kalitesini bozar hem de iğnenin ömrünü kısaltır. İşte bu yüzden plak yıkama, ses kalitesi ve plak sağlığı açısından kritik önemdedir.
Yeni plaklar, üretim süreçlerinde kalıptan çıkarılabilmek için kalıp ayırıcı kimyasal ile kaplanır. Bu madde, plak yüzeyinde ince bir tabaka bırakır. Detay kaybı ve çıtırtı oluşturabilir.
Plak yıkamanın bir diğer faydası, statik elektriği ortadan kaldırmaktır. Yıkama sırasında kullanılan saf su ve solüsyonlar, yüzeydeki yükü nötralize eder.
Plak temizliğinde en etkili yöntem, ultrasonik temizleme yöntemidir. Ultrasonik plak temizleme makinelerinde su ve ses dalgaları kullanılır. Bu esnada hiçbir mekanik sürtünme gerçekleşmez. Plak yüzeyindeki ve oluklar (groove) içindeki toz, kir, yağ, statik elektrik, küf gibi mikroskobik kalıntılar zararsız bir şekilde temizlenir.
Sistemimde kullanmış olduğum Degritter plak temizleme makinesi, ultrasonik temizleme esnasında suya yüksek frekanslı ses dalgaları (120 kHz) vererek mikroskobik hava kabarcıkları (cavitation) oluşturur. Bu kabarcıklar, plağın oluklarına ulaşarak patlar. Bu patlamalar kiri ve yağ tabakasını temizler.

Sonuç olarak, yeni plaklar bile “temiz” değildir. İlk dinlemeden önce uygun bir temizlik yapılması, hem mükemmel ses kalitesi sağlar hem de plak ve iğnenin ömrünü uzatır.
Degritter Record Cleaning Machine
Ultrasonic Cleaning 
bottom of page