
Half Speed Mastering
Plak'tan müzik dinlemenin değerinin yeniden anlaşıldığı günümüz dünyasında, kütüphanemizde özenle yer alması gereken birçok albüm yeniden basılmaya başlanmıştır. Özellikle odyofil kaygılar devreye girdiğinde "Half Speed Mastering" gibi kayıt ve mastering teknikleri plak'tan aldığımız keyfi maksimum seviyeye çıkarabilir.
Müzik kaydı yapılırken kalıba alma işlemi 33⅓ dev/dakika hızında gerçekleşir. Half speed mastering'de ise bu hız yarıya indirilerek 16⅔ dev/dakika kullanılır. Bu teknik, mastering sırasında daha fazla ince ayar yapılmasına imkan verirken, kesici kafanın plağa bilgiyi işleme süresini uzatarak daha hassas bir kalıplama işlemi sağlar.
Half Speed Mastering tekniğinin en önemli avantajları, yüksek frekansların işlenmesini kolaylaşırtırır ve kayıtta daha geniş bir frekans aralığı elde edilir. Bu da dinleyiciye daha zengin ve detaylı bir ses sunar. Distorsiyonu azaltmaya yardımcı olur. Çünkü kesici kafa plağa bilgiyi işlerken daha az zorlanır. Bu da daha temiz ve net bir ses alınmasını sağlar, daha iyi bir ses sahnesi elde edilir.
Chasing the Dragon Records tarafından Half Speed Mastering tekniği kullanılarak baskısı yapılan Mendelssohn’s Octet isimli albümden OP.20 numaralı Mi Bemol Major eserin ilk bölümünü dinliyoruz.

