Gain Nedir?
Gain, bir amplifikatörün girişindeki düşük seviyeli sinyali ne kadar yükselttiğini (kazandığını) ifade eder. Bu yükseltme işlemi sayesinde müzik sinyali, hoparlörleri sürebilecek seviyeye gelir. Gain değeri, bize amfinin giriş sinyalini “kaç kat” büyüttüğünü gösterir. Başka bir deyişle, gain, amfinin çıkış voltajının giriş voltajına olan oranıdır.
Desibel cinsinden ifade edilmek istendiğinde:
Gain (dB) = 20 × log₁₀ (çıkış voltajı / giriş voltajı)
Örnekle, bir amfinin çıkış voltajının 20 V, giriş voltajının da 1 V olduğunu ele alırsak:
20 × log₁₀ (20 / 1) = 26 dB
Gain ile Watt değerleri, genellikle karıştırılmaya oldukça müsait iki ayrı değerdir. Gain, bize sinyalin ne kadar büyütüldüğünü gösteren sabit bir oranken; Watt ise gerilim × akım değerleriyle hoparlöre aktarılan enerjidir. Burada dinamik yük, ses seviyelerine göre değişir.

Bir amfinin gain seviyesi düşük ise preamfide volume daha fazla açılır, ses daha temizdir fakat yüksek güçlü bir amfi gerekir. Amfinin gain seviyesinin yüksek olduğu durumlarda preamfide volüme daha az açılır fakat gürültü seviyesi artabilir.
Gain konusunu hoparlör hassasiyeti ile ilişkilendirmek gerekirse, Düşük hassasiyetli bir hoparlörü düşük gain çıkışına sahip bir amfi ile dinliyorsak sürülme problemi ile karşılaşırız yada amfinin gücünün oldukça yüksek olması gerekir. Hassasiyeti yüksek bir hoparlörde yüksek gain’e sahip bir amfimiz varsa yüksek dip gürültü veri kaybına sebebiyet verebilir. Kendi sistemimden örnek verecek olursak Thrax Audio Heros Class A Amfinin gain değeri 16 DB. Her ne kadar 16db düşük ve dezavantaj gibi görünsede düşük gain geniş bir sahne, stereo efekti, müzikalite ve hoparlör kontrolü avantajlar arasındadır. Bu durum Thrax Audio için bir tasarım yöntemidir ve Class A 100 watt güç yeterli dengelemeyi sağlamaktadır.
