Yeni bir ampfi aldık.amplifikatör ün kutusun dan çıkan kabloyu değiştirip hifi standartların da power kablo almak ses deneyimimizi etkiler mi?yoksa orjinal kabloyla devam etmek mi mantıklıdır?Bir de değiştirdik diyelim amplifikatörümüze göre mi seçmeliyiz power kabloyu,seçerken nelere dikkat etmeliyiz,teşekkürler🙏
top of page
Bunun nasıl çalıştığını görmek için sitenizi yayınlayın ve canlı sitenize gidin.
Yorumlar (5)
bottom of page
Erman Bey Maalesef,
Keşke o kadar kolay olsaydı, yazmış olduğum senaryoyu başlangıç olarak alabilirsiniz. Her cihazın , kaynakların ve ayrıca hoparlörlerin iç kablolama ve crossover dizaynları birbirinden farklıdır. Çok kaba bir örnek vermemiz gerekirse, lambalı bir entegre amfiniz olduğunu düşünün. Lambalarda elektron akışı çok daha yoğundur. Gümüş kablolar, bakır kablolara göre daha iletkendir. Siz buradaki denkleme gümüş kablo yerleştirirseniz, akış daha fazla hızlanacak, üst frekanslar ön plana çıkacaktır. O yüzden kendi adıma lambalı bir sistemde denemelere ilk önce bakır tabanlı iletkene sahip kablolar ile başlarım. Genelleme yapmak çok zordur, örneğin lambalı mimari ile inşa edilmiş Kondo Audionote kendi gümüş kablolarını tavsiye eder ve kendi kabloları ile çok güzel çalar. Sistemimde kullandığım Audioquest Hurricane bakır bir iletkene sahip ama hem alt hemde üst frekansları aynı oranda yukarı taşımıştı. Bunu başka bir markanın gümüş kablosu da yapabilir. O yüzden kullanıcı yorumları, doğru tavsiyeler almak ve yapabiliyorsanız sisteminizde denemek çok değerli.
Merhabalar,bunun bi tablosu var mı?hoparlör kablosu olsun power kablo olsun,mesela gümüş oranı şu olursa daha parlak çalar,bakır daha az ise alt fraknskarı şöyle çalar diye bi tablosu var mı?ona baksak,tabloya göre belirlesek ne alcağımızı?
Merhabalar,
Özellikle sistemimiz hassaslaştıkça RF (radyo frekansı) ve Emi (elektro manyetik interferans) gibi dış etkilere açık hale gelir. Cihazlarımız ile birlikte gelen ve stok olarak adlandırılan güç kabloları bu dış etkenleri bir yere kadar yalıtır. Bu noktadan sonra odyofil güç kabloları gereklilik haline gelir. Bu çerçeveden konuya yaklaşıldığında EMI ve RF olgularını yalıtan bir elektrik kablosu ihtiyacı bilimsel bir gerekliliktir.
Diğer bir olgu ise cihazlarınınızın güç kablolarını değiştirerek sisteminizi tune edebilirsiniz. Genelde elektrik kablolarının iletken malzemesi gümüş, bakır, altın, palladyum yada bu malzemelerin kombinasyonlarıdır. Siz, gümüş yerine bakır, yada bakır yerine gümüş kullanarak sistemi gövdeli ve alt frekanslardan zengin hale getirebileceğiniz gibi, farklı yapıda bir iletkene sahip bir elektrik kablosu ile sistemin genel tonalitesinde üst frekansları baskın hale getirebilirsiniz. Örneğin entegre bir amfiniz mevcut ve sistem genelinde alt frekanslardan memnun değilsiniz. Entegre amfinizi bakır tabanlı bir odyofil elektrik kablosuna bağlayıp sisteme gövde ve alt frekans zenginliği sağlayabilirsiniz. Bunu yaparken üst frekans rezülasyonunu korumak yada öne çıkarmak içinde kaynakta, gümüş yada bakır gümüş karışımı bir elektrik kablosu deneyebilirsiniz. Aktarmış olduğum yanlızca bir örnektir, her sistemin dinamiği ve kullanıcı beğenileri birbirinden farklı olduğu unutulmamalıdır.
Amplifikatörlerle birlikte gelen güç kabloları genellikle “uygun maliyetli ve güvenli” olmayı hedefler. Yani: Elektriksel olarak yeterlidir, ama Ses kalitesi odaklı tasarlanmamıştır.
Kaliteli bir güç kablosu:
Arka planı daha sessiz hâle getirebilir (daha az parazit)
Detay çözünürlüğünü artırabilir (mikro detaylar)
Daha dengeli bir sahne sunabilir
Transient’ler (ani geçişler) daha net ve hızlı hissedilebilir.
Sistem çok parlaksa: Sıcak ve yumuşak karakterli kablolar dengeleyici olabilir.
Sistem karanlık veya kalınsa: Hızlı, detaylı karakterli kablolar öne çıkabilir.