Dark Cloud Audio
Isolation Transformer

DarkCloud Audio İzolasyon Trafosu
İzolasyon trafoları (Isolation Transformers), hi-fi sistemlerde şebeke elektriğinden kaynaklanan parazitleri ve gürültüleri engellemek, bazı durumlarda cihaz güvenliğini artırmak amacıyla kullanılır. Özellikle belli bir seviyenin üzerindeki Hi-Fi sistemlerde çok önemli rol oynayan komponentlerdir.
Ev ortamında, buzdolabı, klima gibi cihazlar EMI (elektromanyetik girişim) ve RFI (radyo frekansı parazit) taşır. İzolasyon trafosu, bu parazitlerin sisteme ulaşmasını manyetik izolasyon yoluyla engeller.
İzolasyon trafolarının bir diğer getirisi, ground loop ile ilgilidir. Ground Loop iki farklı toprak referansına bağlı cihazın bir araya gelmesi ile oluşur. İzolasyon trafosu sekonder çıkışda toprak referansı yeni bir zemin olarak başlatır, böylece Hum oluşması engellenmiş olur.
Trafo içerisinde çalışma mantığı oldukça basittir. Birbirleri ile fiziksel teması olmayan ve izole edilmiş iki ayrı sargı mevcuttur.
Primer sargı ve Sekonder sargı.
Primer sargıya 230V şehir elektriği verilir, üzerine elektrik verilen sargı manyetik alan oluşturur.
Sekonder sargı herhangi bir fiziksel temas olmadan bu alanı manyetik idüksiyon yöntemi alır. Bu yöntem ile yüksek frekanslı parazitlerin sekondere geçmesini engellenir.

Darkcloud Audio Isolation Transformer ile tanışmam yaklaşık bir sene öncesine dayanmakta. Boyutuna göre olarak oldukça ağır, içerisinde iki adet trafo ve altı adet power çıkışı olan bir cihaz.
Maalesef çoğu Hifi sistemde sehpanın arkasında ciddi bir kablo karmaşası vardır. O dönem benim sistemimde oldukça karışık bir kablo yapısına sahipti. Ve o derece ağır bir cihazı sistemin arkasına yerleştirmek oldukça zahmetli olmuştu.
Sistemimde izolasyon trafosuna preamfi, dac, phonostage ve diğer kaynaklarımı bağladım. Power amfilerimi sistemin dışında tuttum.
Hifi hobisinde genellikle ürünler tak-çalıştır değildir. Bazen burn-in beklersiniz, bazende hareketsiz kalıp stabil olmasını. Fakat bu sefer hiç de öyle olmadı, ilk nota ile beraber bas ve tizlerde netlik ve sahne de ferahlama hissi oldu. Bir önceki sistemimde kurtulamadığım Hum bir anda kesildi. Cihazı sisteme entegre eder etmez duyulanlar oldukça şaşırtıcıydı.
Sevgili arkadaşım Burak Karamustafa’nın yönlendirmesi ile Mesut Karablut’a ikinci bir sipariş verdik. Bu sefer, iç kablolama olarak Lessloss Audio ve Neotech, Furutech Rhodium Schuko inlet ve altı adet Furutech Rhodium outlet connector kullandık. Furutech Rhodium serisi konnektörler oldukça başarılı fakat sistemin dengesi bozmaya elverişli ürünlerdir. Doğru yerde doğru sayıda kullanıldığında getirileri oldukça fazladır. O yüzden dikkatli bir şekilde kullanmakta fayda vardır.
Upgrade edilmiş izolasyon trafosu sisteme bağlandığında almış olduğumuz etki özellikle üst frekansların açılması ve çözünürlüğünün ciddi miktarda artması olmuştu. Bununla birlikte sistem gövdesinden hiçbir şey kaybetmemişti.

İzolasyon trafosunun konumlandırılması hayati öneme sahip. İçerisinde iki ayrı trafo ve primer, sekonder sargı arasındaki manyetik alan t dikkate alındığında sizlere tavsiyem sehpanızın üstü kapalı rafına değil, üzeri açık ,etrafı nefes alacak bir şekilde konumlandırmanız.
İzolasyon trafoları, Hi-Fi sistemin şebekeden gelen gürültülere karşı en etkili koruyucularından biridir.
Özellikle tüplü sistemler, preamfiler, DAC’lar ve analog kaynaklarda sessizliğin ve çözünürlüğün temelini oluşturur. Eğer bir izolasyon trafosuna ihtiyacınız varsa DarkCloud Audio listenin en başında olmalıdır.