top of page
Class AB Amfi
Bildiğiniz gibi amfi içerisinden geçen ses sinyali sinüs dalgası formunda, pozitif ve negatif dalgadan oluşur. Class A amfilerden farklı olarak Class AB amfilerde iki ayrı çıkış elemanı (transistör) bulunmaktadır. Transistörlerden biri pozitif dalgayı işlerken bir diğeri negatif dalgayı işler. Bu tasarım Class B amfiler ile ile aynıdır. Fakat Class AB amfilerde farklı olarak ön gerilim devresi bulunmaktadır. Transistörlerin ne zaman çalışmaya başlayacağını belirleyen unsur ön gerilimdir(Bias). Eğer sinyal yoksa Class B amfilerde transistörler tamamen kapalıdır. Bu durum sinyal geçerken bir gecikme yaratır ve crossover distortion oluşur. Class AB amfilerde transistörler sinyal yokken tamamen kapalı değildir, ön gerilim Bias devresi sayesinde bir miktar açıktır. Bu durum crossover distortion’u azaltır.


Boulder Class AB Amplifier
Bazı tasarımlarda Class AB amfiler düşük sinyal seviyelerinde yüksek bias uygulayıp transistörleri sürekli açık konuma getirirler yani Class A amfi gibi çalışırlar. Fakat yüksek sinyal seviyelerinde bias düşeceği için transistörler birlikte çalışamaz. Transistörlerden bir tanesi pozitif dalgayı işlerken diğeri negatif dalgayı işler.

Karan Class AB Amplifier
Class AB amfilerde verimlilik %50-%70 civarındadır. Dolayısı ile çok daha yüksek güç üretebilirler ve Class A amfilere göre daha az ısınırlar. Class AB amfilerin en büyük avantajı yüksek güç sağlamaları ve daha az ısı üretmeleridir. Böylece piyasadaki bir çok hoparlörü zahmetsiz bir şekilde sürerler. Uygun fiyat performans dengesi de başka bir avantajdır.
bottom of page