Allnic D-10000

Allnic D-10000 OTL/OCL Dac
Allnic Audio, Güney Kore merkezli, Kang Su Park tarafından kurulan bir Hi-Fi ses ekipmanı üreticisidir. Marka, özellikle yüksek kaliteli transformatör tasarımları ve yenilikçi tüplü devreleriyle tanınmaktadır. Günümüzde, üst seviye tüplü amplifikatörler, fono preamplifikatörler ve dijital-analog çeviriciler (DAC’ler) konusunda dünya çapında prestijli bir konuma sahiptir.
Allnic Audio’nun en dikkat çekici teknolojik yeniliklerinden biri, OTL/OCL (Output Transformer-Less / Output Capacitor-Less) tasarımıdır. Bildiğiniz gibi, müzik sinyali AC (alternatif akım) bir sinyaldir, ancak DAC devrelerinin çalışabilmesi için DC (doğru akım) gerilime ihtiyaç duyar. Amplifikatör girişleri DC bileşenleri kabul etmez, böyle bir durumda kendisini korumaya alır veya zarar görebilir. Daha da önemlisi, hoparlörlere ulaşan DC akımı, bobinleri ısıtarak ciddi hasarlara neden olabilir.
Bu yüzden Hi-Fi cihazlarının analog çıkış katında, AC müzik sinyalini DC bileşenlerinden ayırmak gerekir. Geleneksel olarak bu işlem çıkış transformatörleri veya kapasitörler ile yapılır. Ancak, bu yöntemler sinyalin dinamiklerini sınırlayarak frekans cevabını ve doğal akışı olumsuz etkileyebilir.
Allnic Audio, bu soruna yenilikçi bir çözüm getirerek OTL/OCL tasarımını kullanıyor. Çıkışta transformatör veya kapasitör olmadan saf ve doğal bir ses sunmayı hedefliyor.
Denge ve Doğallık.
Allnic Audio’nun bir diğer teknolojik yeniliği olan Active Balanced Positive and Negative Feedback Circuit, Buradaki amaç amplifikasyon sürecini daha stabil ve doğal hale getiren bir devre tasarımı yaratmaktır. Bu tasarım, hem pozitif hem de negatif geri besleme (feedback) sistemlerini bir arada kullanarak distorsiyonu (bozulmayı) minimuma indirir. Daha geniş bir bant genişliği sunar, daha dengeli ve doğal bir ses üretir. Çıkış aşamasında kullanılan 7258 tüpleri , yüksek akım kapasitesi ve düşük empedanslı çıkış özellikleriyle, çıkış sinyalinin DC ofsetini minimuma indirir. Böylece amplifikatöre veya hoparlörlere zararlı bir DC sinyalinin ulaşması engellenir.
Kapasitör veya transformatör olmadan çalışan bu devre tasarımı sayesinde:
-Frekans cevabı genişler, hem tizler hem de baslar daha dengeli ve net duyulur.
-Müzikal detaylar kaybolmaz, enstrüman ayrımı son derece belirgin olur.
-Kapasitörlerin neden olduğu zaman gecikmeleri ve faz kaymaları ortadan kalkar.
-Ses kolorizasyon (renklendirme) olmadan, en saf haliyle sunulur.

Allnic Dac üzerinde; Toslink (optik), USB, Aes-Ebu (XLR) ve SDPIF(RCA) girişler mevcut. Aynı zamanda eğer harici bir clock ünitesi kullanıyorsanız, BNC giriş ve çıkış portları bulunmakta.
İki adet, 7258, iki adet 12AU7 ve dört adet 6C19P lamba kullanılmakta. Özellikle sese en çok etki eden 12AU7 lambaların son derece az bulunan nos lambalardan seçilmiş olması dikkat çekici. Eğer istenirse Allnic bir set yedek lambayı dinleyicilerine sağlayabiliyor.
Örnekleme oranlarını ele alacak olursak Allnic, Pcm 384Khz’e kadar örnekleme yapabiliyor. Bu veri günümüz ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayabiliyor. Dsd tarafında ise katalog verilerinde DSD 128 çözümleme kabiliyetine sahip. Native DSD özelliği bulunmamakta. Streamer üzerinden ayarların değiştirilip, dosyanın DOP (Dsd over PCM) olarak gönderilmesi gerekiyor.
Allnic Dac’ı evimde ilk kurulumdan sonra yapmış olduğum denemelerde, DSD 256 dosyalarını native olarak çalabildiğine şahit oldum. Fakat pcm dosyalarını dinlerken yaşamış olduğum ışıltılı sunumdan hiçbir eser yoktu. Son derece keyifsiz ve kapalı bir sunumu vardı. Sonrasında Rose RS 130 Streamer üzerindeki çıkış ayarlarını DOP (Dsds over Pcm) olarak değiştirdim ve bambaşka bir dünyaya giriş yapmış oldum. DSD 1 bit ve teorik olarak analog müziğe en çok benzetilmeye çalışılan bir dijital formattır. İlk track ile birlikte enstrümanların organik sunumu ve rezülasyonu ve stereo efektindeki gerçeklik analog deneyime çok çok yakındı. Burada dikkat edilmesi gereken konu streamer üzerinden çıkış ayarları DOP olarak seçildiğinde arşivinizdeki DSD256 yada DSD 512 olarak kaydedilmiş albümlerinizi dinleyemiyorsunuz. O yüzden nativedsd.com üzerinden download etmiş olduğum DSD256 albümlerimi, DSD128 olarak yeniden download etmek zorunda kaldım.
Dijital müzikte katalog üzerinde yazan yüksek örnekleme değerleri, oyuncakçı dükkanının vitrinindeki çocuklar gibi tüm odyofilleri cezbeder. Özellikle ‘Delta-Sigma’ Dac chiplerini kullanan tasarımlarda ki Allnic te ES9018K2M Sabre 32 Referance çip mevcut. Duymuş olduğumuz sesin kalitesi çoğunlukla örnekleme oranının yüksekliği ile ilgili değil, tasarımda kullanılan, topoloji, trafo ve çıkış katındaki AR-GE’ ile doğru orantılı. Bir önceki Dac’ım da DSD 256 dinlerken aldığım keyfin çok çok daha fazlasını Allnic’te DSD128 ile aldım.

Dac üzerinde CONV(Conversion) ve Upsample olmak üzere iki adet fonksiyon mevcut. CONV eş zamanlı olarak PCM üzerinden DSD’ye çevrim yapıyor. Burada yapılan dönüşümün doğası gereği bir miktar gain kaybı olmakta. Kullanma klavuzunda bu durum normal olarak açıklanmış.
Dac üzerindeki DSD ışığı bize iki ayrı durumu göstermekte, birinci durum streamer üzerinden DSD sinyali geldiğini, ikinci durum ise PCM dosyasının DAC üzerinden DSD dosyasına dönüştürüldüğünü göstermekte.
Upsample düğmesini kullanarak, dinlemiş olduğunuz PCM 44.1 Khz albümünüzü, 48 KHz, 88.2 KHz, 96 KHz, 176.4 KHz, 192 KHz, 384 KHz örnekleme oranlarından herhangi bir tanesine yükseltmeniz mümkün.
Bu fonksiyonları seçmediğinizde streamer’dan gelen sinyal üzerine hiçbir işlem yapılmıyor.
Uzaktan kumanda apple-tv uzaktan kumandasının aynısı. Üzerindeki fonksiyonlar yanlızca CONV ve Upsample için. Açıkçası böyle bir Dac'ta daha fonksiyonel bir uzaktan kumanda beklerdim.
Bu kadar teknik detaydan sonra, bir dinleyici olarak Allnic D-10000, saatlerce müzik dinledikten sonra bile size hiçbir yorgunluk hissettirmeyen bir cihaz.
Sesin genel karakteri son derece akıcı, doğal ve organik. Sanki müzikle aranızda herhangi bir engel yokmuş gibi, her şey şeffaf ve üç boyutlu. Holografik sahneleme, kanal ayrımı ve stereo efektleri, dijital bir sistemde bugüne kadar duyabileceğiniz en iyilerden biri. Bu fiyat segmentinde belki de en iyisi.
"Analog gibi çalıyor" tabiri bana her zaman abartılı bir söylem gibi gelmiştir. Ancak, Hi-Fi dünyasında bazen ezberleri bozan cihazlar karşımıza çıkabiliyor. Allnic D-10000 Dac de tam olarak böyle bir cihaz. Hiç tahmin etmezdim ama söylenmesi gerekiyor.
'Bu DAC gerçekten analog gibi çalıyor!'
Sürekli dinlemiş olduğum plak kayıtlarını dijital ortamda dinlerken, arkamı döndüğümde analog sisteme çok çok yakın seviyede bir performans ile karşılaştım. Eğer benim gibi bir analog müzik tutkunuysanız, Allnic D-10000 kesinlikle yakından incelemeniz gereken bir ürün.